Γλυκό του κουταλιού Κυδώνι |
Μιαμ Μιαμ... - Γλυκά |
ΥΛΙΚΑ:
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Τα κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες όπως ακριβώς κόβουμε τις τηγανιτές πατάτες.
Παράλληλα έχουμε βάλει τη ζάχαρη και το νερό να βράσουν σε μια αρκετά μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο. Μόλις βράσει το νερό και διαλυθεί η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα το κομμένο κυδώνι. Ανακατεύουμε μόνο μια φορά στην αρχή ώστε να πάει το κυδώνι σε όλη την κατσαρόλα, αλλά αποφεύγουμε να το ξανά ανακατέψουμε σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια για να μην λιώσουν τα κυδώνια. Ξαφρίζουμε με μια κουτάλα τακτικά και δένουμε το γλυκό, για περίπου 15-20 λεπτά. Συνήθως είναι σχεδόν έτοιμο όταν δεν χρειάζεται να το ξαφρίσουμε άλλο.
Όσο λοιπόν σιγοβράζει το γλυκό, βλέπουμε ότι αρχίζει και παίρνει ένα χρυσοκίτρινο χρώμα που σταδιακά όλο και σκουραίνει. Λίγο πριν το σβήσουμε (ένα 5λεπτο περίπου πριν), ρίχνουμε τις βανίλιες και το κιτρικό οξύ και ανακατεύουμε ελαφριά.Σβήνουμε το μάτι και αφήνουμε το γλυκό 2 με 3 ώρες στην κατσαρόλα για να δούμε εάν το σιρόπι έχει δέσει. Λέμε ότι το σιρόπι έχει δέσει όταν στάζει απο το κουτάλι μας σαν κλωστή. Όσο είναι ζεστό δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν έχει δέσει το σιρόπι. Στην περίπτωση που είναι νερουλό, το βάζουμε να πάρει μια βράση ακόμα. Στην περίπτωση όμως που έχει σφίξει το σιρόπι περισσότερο από ότι πρέπει, ρίχνουμε με προσοχή λίγο νεράκι και βράζουμε πάλι για πολύ λίγο.
Όταν τελειώσουμε και πιστεύουμε ότι το γλυκό μας είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα αμυγδαλάκια που έχουμε πρωτύτερα ξεφλουδίσει. Καλό είναι να μην ρίξετε τα αμύγδαλα κατά την διάρκεια του βρασμού, γιατί σφίγγουν και θα είναι σκληρά.
Φυλάσσετε σε βάζα αποστειρωμένα στο ντουλάπι ή ακόμα καλύτερα στο ψυγείο εάν το προτιμάτε δροσερό.
|